Rekomendacje

O naszej Fundacji napisali:

Krzysztof Zanussi

Reżyser filmowy i teatralny, scenarzysta. Studiował fizykę na Uniwersytecie Warszawskim i filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Studia reżyserskie ukończył w 1967 r. w Łodzi. Od 1980 r kierownik artystyczny zespołu, a następnie dyrektor Studia Filmowego „TOR”. Od 1987 roku członek Komitetu Kinematografii. W 1990 roku został wybrany na Prezydenta Federacji Europejskiej Realizatorów Audiowizualnych. Konsultant Komisji Pontyfikalnej do spraw Kultury w Watykanie. Członek Europejskiej Akademii Filmowej. Od 1997 roku członek Papieskiej Akademii Sztuk Pięknych i Literatury. Był Prezydentem Stowarzyszenia Eurovisioni. Członek Polskiego PEN-Clubu i Stowarzyszenia Pisarzy.

Wykładał na wielu uczelniach filmowych, m. in. W PWSTiF w Łodzi, National Film School w Wielkiej Brytanii, na Uniwersytecie Columbia w Nowym Jorku, na wyższych reżyserskich kursach w Moskwie.

Reżyseruje m.in. w teatrach w Mediolanie, Rzymie, Palermo, Syrakuzach, Bonn, Moskwie, Bremie, Bazylei. Wśród wielu prestiżowych nagród i odznaczeń otrzymał nagrodę „David di Donatello”, Krzyż Komandorski z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski, Chevalier d'l'Ordre des Arts et des Lettres (Francja), Św. Jerzego w Moskwie, odznaczenie Krzyża Oficerskiego Orderu Zasługi Republiki Włoskiej, Krzyż Komandorski Orderu „Za Zasługi dla Litwy“, Order Księcia Jarosława Mądrego przyznany przez Prezydenta Ukrainy.