Wystawa "Wisła-wpływam!"

26 października 2017 r odbył się wernisaż prac nagrodzonych i wyróżnionych w IV edycji konkursu Bądź EKO na Bielanach pod tegorocznym hasłem „Wisła-wpływam” oraz prac stworzonych przez uczestników Wakacji z pasją w Zakopanem.

Konkurs nawiązywał do obchodów Roku Rzeki Wisły w 2017 r., miał za zadanie podkreślenie znaczenia Wisły dla przyrody, historii, kultury, gospodarki Polski i Warszawy. Organizatorem konkursu była Fundacja Żyj z pasją oraz Dzielnica Bielany m.st. Warszawy
Wystawa jest podsumowaniem całego projektu Bądź EKO na Bielanach, na który składało się ogłoszenie konkursu, jego rozstrzygnięcie, wręczenie nagród laureatom podczas pikniku Dzień Dziecka na Chomiczówce (wtedy też odbyła się pierwsza wystawa plenerowa prac laureatów i wyróżnionych). Nagrodą główną dla laureatów był 2tygodniowy pobyt na Wakacjach z pasją w Zakopanem. Ostatni etap programu stanowi wystawa prac w Urzędzie Dzielnicy Bielany, którą można oglądać do dnia 8 listopada. Dzięki staraniom Urzędu zwycięskie prace zostały wydane w formie pocztówek.

Bardzo serdczenie dziękujemy zastępcy Burmistrza - Grzegorzowi Pietruczukowi oraz pracownikom Wydziału Ochrony Środowska - pani naczelnik - Mirosławie Włodek i pani Paulinie Szczuczko-Jędruszak za wielką życzliwość dla tego przedsięwzięcia.

Na wystawie prezentowane są również prace stworzone przez uczestników Wakacji z pasją w Zakopanem, gdzie, oprócz rozwijania talentów plastycznych i malarskich podczas warsztatów projektowania biżuterii, florystycznych, filcowania, malowania na jedwabiu, tworzenia kart okolicznościowych młodzież uczestniczyła w warsztatach aktorskich, wokalnych, z zakresu edukacji obywatelskiej, savoir-vivre, ekologii i zdrowego odżywiania. Zajęcia prowadzili m.in.: Jakub Porada, Zofia Czernicka, Robert Bernatowicz, Halina Rowicka, Krzysztof Kalczyński, Karina Królak, Krzysztof Zanussi.

Wakacje z pasją wsparły Firmy:
AG-Complex
ASTRA S.A.
BAKOMA SP. z o.o.
BYŚ – Wojciech Byśkiniewicz
FK OLESIEJUK
Toyota Bielany Autoryzowany Dealer Toyoty Motor Poland sp.z o.o.

BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!

Dziękujemy również firmie PTH Lotmar i Johannes Willemse za wsparcie organizacji wernisażu.

Serdecznie zapraszamy na wystawę w Urzędzie Dzielnicy Bielany m.st. Warszawy (parter, wejście od Jarzębskiego).