Wakacje z pasją 2019

Uwaga, znamy już termin Wakacji z pasją! Szlifowanie talentów i Artystyczne inspiracje odbędą się 7-20 lipca 2019 r. w Zakopanem.

PROGRAM:

Warsztaty dziennikarskie - prowadzenie Jakub Porada (reporter, prezenter TVN24, TTV, dziennikarz i podróżnik, autor książek „Porada da radę. Tanie latanie”, „Polska da radę”, „Sztukmistrz w Tczewie”).
Zakres zajęć: dziennikarstwo - zawód-pasja, podstawy pracy dziennikarskiej. Kuba Porada oprócz prowadzenia zajęć merytorycznych będzie również „zarażać” swoja pasją podróżniczą, a także poradzi, jak występować przed publicznością.
Uzupełnieniem zajęć będą warsztaty prowadzone przez znakomitego operatora Tomasza Szymoniuka. Panowie wspólnymi siłami pokażą, jak wygląda praca dziennikarza i operatora. Uczestnicy Wakacji z pasja będą mogli wykazać się po obu stronach kamery.

Warsztaty aktorskie; prowadzenie Halina Rowicka, Krzysztof Kalczyński (Halina Rowicka jest aktorką filmową, teatralną, telewizyjną. Absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. Aktorka Teatru Narodowego, Nowego i Ochoty. Jedne z jej słynniejszych ról to Ewa Talar, żona Andrzeja w serialu Dom oraz postaci księżniczek w cyklu barokowych baśni Bajki pana Perrault w Teatrze Telewizji. Krzysztof Kalczyński aktor teatralny i telewizyjny, w młodości muzyk Teatru Narodowego. W 1961 ukończył studia na wydziale reżyserii muzycznej w PWSM w Warszawie. Jest także absolwentem krakowskiej PWST. Grał w gdańskim teatrze Wybrzeże oraz w Warszawie w Teatrze Klasycznym, Studio, Narodowym oraz Nowym).
Podczas zajęć teatralnych dowiemy się jak pracować z własnym ciałem, głosem, emocjami i wyobraźnią. Będą gry i zabawy teatralne, rozgrzewki fizyczno-wokalne, ćwiczenia z emisji głosu.

Warsztaty z savoir – vivre – prowadzenie Zofia Czernicka (dziennikarka, osobowość telewizyjna TVP, prezenterka telewizyjna i konferansjerka. Jest również autorką wielu filmów dokumentalnych, reportaży i programów telewizyjnych (m.in. Antena, Świat kobiet, Studio Lato, Mój dekalog). W roku 2014 pełniła rolę Honorowej Babci programu Kwiaty dla Babci i Dziadka. Jest Kawalerem Orderu Uśmiechu).
Zajęcia z savoir-vivre są elementem Akademii Dobrych Obyczajów. Obejmą krótki kurs podstawowych zasad autoprezentacji i dobrego wychowania.

Warsztaty muzyczno-bębniarskie: nauka podstawowych rytmów z regionu Sahary – południowe Maroko, elementy folkloru taneczno – muzycznego, muzyczne spotkanie przy ognisku – muzyka Sahary. Wspólny koncert. Prowadzenie: Mustapha El Boudani (wokalista, gitarzysta, bębniarz, gra na kastanietach – karkabat oraz tańczy). Podczas koncertu muzyk prezentuje tradycyjny, autentyczny folklor oraz muzykę saharyjską graną w obecnych czasach. Utwory śpiewane są w języku Hassani (dialekcie Hassaniya)., Muzyk występuje w tradycyjnym stroju Nomadów. Pracuje w Stowarzyszeniu Współpracy Polsko-Marokańskiej „Africae Deserta Project”. W Polsce oraz w Maroko od 2015 r. realizuje projekt "Górale na Saharze - Nomadzi w Beskidach”. Razem z muzykami, instruktorami oraz podopiecznymi Fundacji Braci Golec aktywnie bierze udział w różnych imprezach organizowanych na terenie łuku Karpat Polskich. Bierze udział w redykach oraz uczestniczy w imprezach w ramach projektu „Karpaty Łączą”.  Mustapha El Boudani - grał z takimi zespołami jak" Dikanda - na płycie "Devla Devla", z Grzechem Piotrowskim - Jazztival w Ustroniu oraz z góralami Beskidu Śląskiego i Żywieckiego, z synem Mike'a Oldfielda z Lukiem - zespół Gypsyfingers.

Warsztat etnograficzno-podróżniczy: jak się przygotować do podróży, prezentacja grupy etnograficznej Nomadów na przykładzie mieszkańców południowgo Maroka – Sahara. Podróże dalekie i bliskie – co nam dają. Prowadzenie: Aneta Okuspka-Pońc - etnograf, podróżniczka, animatorka kultury. Prowadzi pensjonat Etno Chatę Topolej w Goleszowie. Zajmuje się Stowarzyszeniem Współpracy Polsko- Marokańskiej „Africae Deserta Project” oraz jest menagerem muzyka Mustaphy El Boudani. Organizuje wyprawy podróżnicze, imprezy, spotkania, festiwale w Polsce jak i za granicą. Z fascynacją propaguję kulturę Górali Śląskich i Żywieckich w Polsce i za granicą. Pracuje w Fundacji Braci Golec oraz w Górskim  Uniwersytecie Ludowym.  Jest laureatką tytułu Oryginalna Kobieta Śląska Cieszyńskiego 2012.

Warsztaty wokalne: ćwiczenie aparatu mowy, dykcji, poprawnego oddechu i ćwiczenie wokalne emisji głosu. Indywidualne konsultacje.
Prowadzenie:
Szymon Kowalczyk – muzyk, organista, nauczyciel śpiewu, realizator dźwięku. Absolwent Salezjańskiej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej II stopnia w Lutomiersku.
Joanna Rolewska - śpiewaczka, sopranistka o niezwykłym głosie. Ukończyła szkołę muzyczną I i II stopnia. Uczestniczyła w warsztatach wokalnych u Elżbiety Zapendowskiej i bułgarskiego tenora Kaudi'ego Kaudov'a oraz Dariusza Stachury. Jej głos do złudzenia przypomina głos Anny German. Współpracowała z Teatrem Sabat w Warszawie, gdzie grała główną rolę w spektaklu "Pokochaj German".

BLOK ZAJĘĆ PLASTYCZNYCH:

Malowanie na jedwabiu,
Malowanie na szkle,
Doskonalenie różnych technik plastycznych – m.in. kaligrafia
Warsztaty projektowania biżuterii/upcykling – techniki i narzędzia tworzenia biżuterii i akcesoriów, jak zrobić „cuda z niczego”.
Plenery malarskie,
Papieroplastyka,
Warsztaty ASTRA inspiruje – jak pokolorować świat dziecka. Tworzenie figur przestrzennych z wykorzystaniem nowoczesnych technik i materiałów plastycznych

Happening „Piórka” – organizowany z okazji 115 rocznicy urodzin Jana Sztaudyngera – będziemy zachęcać turystów do losowania i odczytania fraszek Jana Sztaudyngera. Każdy z czytających dostaje starannie wykaligrafowaną fraszkę „na pamiątkę” jako żartobliwe motto lub przestrogę życiową. Fraszki zostaną napisane na ozdobnym papierze podczas warsztatów kaligrafii prowadzonych przez wolontariusza z Tajwanu.
Spotkanie z reżyserem Krzysztofem Zanussim jednym z najwybitniejszych polskich reżyserów, scenarzystą filmowym i filozofem. Studiował fizykę na Uniwersytecie Warszawskim i filozofię na Uniwersytecie Jagiellońskim. Dyrektor Studia Filmowego "Tor". Jest także reżyserem teatralnym i operowym. Reżyseruje w teatrach na całym świecie, laureat wielu prestiżowych nagród i odznaczeń.
Spotkania z kulturą Podhala: wieczór góralski, atrakcje turystyczne Zakopanego i okolic (m.in. zwiedzanie unikatowej Willi pod Jedlami). Na wycieczki zabierze wielokrotnie przez nas sprawdzony przewodnik Jerzy Młynarczyk (m.in. wizyta w Willi pod Jedlami, Jaszczurówka).
Konwersacje w języku angielskim z wolontariuszami z zagranicy, rekomendowanych przez Stowarzyszenie Promocji Wolontariatu. W tym roku będą z nami: Chia-Hao Chuang, Tajwańczyk - pasjonat origami, sztuki kaligrafii i Niemka - Ann-Katrin.
Wizyta w Centrum Edukacji Przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego
Zajęcia „Wakacyjny zielnik” – warsztaty praktycznego rozpoznawania ziół (rośliny oraz zioła suszone), właściwości ziół, zastosowanie ziół w lecznictwie. W celu utrwalenia zdobytej wiedzy zostanie przeprowadzony dodatkowy konkurs plastyczny p.n. „Zioła”.
Zajęcia „Przyroda na wakacjach” – jak odpowiedzialnie odpoczywać na łonie przyrody, by minimalizować negatywne oddziaływanie na naturę (poradnik eko-turysty). We współpracy z Wydziałem Ochrony Środowiska Urzędu Miasta Zakopane.
Zajęcia sportowe i rekreacyjne, dyskoteki, ogniska.
Koncerty – Wierchowe spotkania - Andrzej Brandstatter z Przyjaciółmi (uzależnione od daty koncertów).

Każda osoba pracująca z dziećmi i młodzieżą posiada nie tylko wymagane kwalifikacje zawodowe i bogate doświadczenie, ale traktuje swoją pracę jako misję, ma potrzebę przekazywania swojej twórczej pasji młodym ludziom i czerpie radość ze wspólnego tworzenia.

MIEJSCE:
Zakopane, Pensjonat API 1 i 3, ul. Pardałówka 9, 34-500 Zakopane.
Ośrodek jest laureatem Małopolskiego Asa Turystycznego. Sprawdzony przez organizatorów Wakacji z Pasją zapewnia piękne otoczenie, domową atmosferę, smaczną kuchnię i miłą obsługę. Pensjonat oferuje miejsca w pokojach 3, 4 osobowych z łazienkami. Pensjonat oferuje świeże, smaczne i pełnowartościowe posiłki, w tym potrawy regionalne.
Obiekty spełniają wszelkie wymagane przepisami normy dotyczące wypoczynku dzieci i młodzieży, posiadają karty kwalifikacyjne obiektu kolonijnego z aktualną akceptacją służb pożarniczych, sanitarnych, oświatowych i władz gminnych.

BEZPIECZEŃSTWO:

Pod opieką jednego opiekuna znajduje się 10–12 uczestników. Dzięki temu wychowawcy mogą poświęcić więcej uwagi każdemu dziecku.
Przez cały czas pobytu uczestników w ośrodku obecny będzie pielęgniarka z ogromnym doświadczeniem i przyjacielskim stosunkiem do dzieci i młodzieży. Dzieci z chorobami przewlekłymi przywożą leki ze sobą wraz z dokładną informacją o sposobie ich podawania.

UCZESTNICTWO:

Koszt udziału w projekcie - 1850 zł

Cena obejmuje:
  • pełną realizację programu łączącego wszystkie warsztaty i zajęcia tematyczne,
  • sprzęt i materiały niezbędne do przeprowadzenia zajęć,
  • zakwaterowanie w ośrodku oraz pełne wyżywienie (trzy posiłki dziennie, podwieczorek),
  • całodobową opiekę wychowawców i instruktorów,
  • opiekę pielęgniarską podczas pobytu,
  • ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków.

Warunki uczestnictwa
Przesłanie do dnia 17.05.2019 r. wypełnionej karty kwalifikacyjnej oraz zgody na przetwarzanie danych osobowych uczestnika na adres:
Fundacja Żyj z pasją, ul. Chmielna 73 b lok 14, 00-801 Warszawa.
Prosimy o równoczesne przesłanie skanu na adres: biuro[@]fundacjazyjzpasja.pl

Dokonanie wpłaty za uczestnictwo. Możliwość zapłaty w ratach:
I rata 850 zł – do dnia 17.05.2019 r.
II rata 1 000 zł – do dnia 21.06.2019 r.

Numer rachunku bankowego Fundacji: 26 1240 1822 1111 0010 5677 0037

Dojazd we własnym zakresie. Istnieje możliwość wynajęcia autokaru za dodatkową opłatą.
Więcej informacji pod numerem telefonu +48 692 424 338.

DO POBRANIA:
Zapraszamy do Zakopanego!