Honorowi Dziadkowie 2019

Z wielką przyjemnośćią przedstawiamy sylwetki Honorowej Babci 2019 - Haliny Kunickiej oraz Honorowego Dziadka - Andrzeja Strejlau.

Halina Kunicka – piosenkarka, autorka kilkunastu płyt, z których trzy doczekały się statusu złotych. Urodziła się we Lwowie, ukończyła prawo na Uniwersytecie Warszawskim, choć nigdy w zawodzie nie pracowała.
Do jej największych przebojów należą „Orkiestry dęte”, „Niech no tylko zakwitną jabłonie”, „Lato, lato czeka”, „Od nocy do nocy”, „To były piękne dni”. Wiele piosenek napisali specjalnie dla niej Wojciech Młynarski, Agnieszka Osiecka i Ernest Bryll. Koncertowała w Polsce, w Europie, Izraelu, USA, Kanadzie i Australii. W 1972 reprezentowała Polskę w zespole artystów na olimpiadzie.
Została odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi w pracy artystycznej, odznaką Zasłużony dla Warszawy oraz Brązowym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.
W 2015 roku artystka otrzymała Honorowy Złoty Mikrofon Polskiego Radia podczas 52. Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu.
Prywatnie była żoną dziennikarza muzycznego i konferansjera Lucjana Kydryńskiego. Jest babcią dorosłych już wnuków: Stanisława i Franciszka – synów Marcina Kydryńskiego i Anny Marii Jopek.
W 2015 nakładem Wydawnictwa „Otwarte” ukazała się książka pt. Halina Kunicka. Świat nie jest taki zły, autorstwa Kamili Dreckiej.

Andrzej Strejlau - piłkarz, trener, działacz, ceniony komentator i ekspert piłkarski. Człowiek, którego pasją jest futbol. Znawca piłki na poziomie krajowym i międzynarodowym. Komentator meczów piłkarskich, współpracujący m.in. z Telewizją Polską, Polsatem Sport oraz Eurosportem. Był zawodnikiem Warszawianki oraz reprezentacji Polski w piłce ręcznej.
Jest absolwent Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Uprawiał piłkę nożną – występował na pozycji napastnika. Był zawodnikiem drużyn warszawskich: AZS-AWF, Gwardii, Hutnika oraz rezerw Legii.
Był asystentem selekcjonerów reprezentacji Polski: Kazimierza Górskiego (asystował podczas największych sukcesów, w tym mundialu w 1974 roku i Igrzysk Olimpijskich w Montrealu w 1976), a następnie Jacka Gmocha. Pełnił funkcję szefa szkolenia w PZPN.
Prowadził również seniorskie drużyny klubowe w najwyższych klasach rozgrywkowych m.in. Legię Warszawa. Pracował również w Islandii, Grecji, Chinach.
W latach 1989 - 1993 był selekcjonerem reprezentacji Polski w piłce nożnej. W roku 1999, za wybitne zasługi w działalności w PZPN, został odznaczony Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski.
Pełnił funkcję rzecznika prasowego PZPN, obecnie jest rzecznikiem prasowym Rady Seniorów Dzielnicy Bielany. Jest przewodniczącym Klubu Seniora PZPN.
W roku 2018 ukazała się książka Jacka Chromika pt. „On, Strejlau” – podróż przez życie „romantyka futbolu”.

fot. Marcin Kydryński (Wikimedia, CC-BY)